A fákon való élet a hosszú élet titka

A fákon való élet a hosszú élet titka, a “magaslati levegőt” kedvelő emlősök kétszer annyi ideig élnek, mint “földhözragadt” társaik – állítják amerikai kutatók, akik az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Science) publikálták eredményeiket.Az evolúciós biológusok már régóta állítják, hogy a természetes kiválasztódás azoknak az állatoknak kedvez, amelyek viszonylag biztonságos életmódot folytatnak. A madarak és a denevérek hosszú életre számíthatnak, hiszen könnyíszerrel elmenekülhetnek a ragadozók többsége elől – olvasható a New Scientist (http://www.newscinetist.com) tudományos hírportálon.
A madarakhoz hasonlatosan a fákon élő emlősök is játszva egérutat nyerhetnek. Hogy megtudják, vajon ez a relatíve biztonságosabb életmód a hosszú élet záloga is egyben, az Illinoisi Egyetem két kutatója – Milena Shattuck és Scott Williams – 776 állat élettartamát vizsgálta, amelyek az emlősök összes főbb csoportját reprezentálták.
Mint kiderült, a fák ágai között élő emlősök kétszer olyan hosszú életet remélhetnek, mint a hasonló méretí "talajlakók".
A kutatások szerint ez a különbség megmutatkozik még abban az esetben is, ha a "földön járó" emlős testtömege sokkal nagyobb, mint a fákon tanyázó állaté. Például a mindössze 40-60 centis farksodró (kinkaju/Potos flavus) tovább él mint a tigris, holott utóbbi testtömege negyvenszer nagyobb.
A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy a föld alatt megbúvó emlősök is hosszabb életre számíthatnak-e.