&Uacutej típusú antibiotikumot fejlesztettek ki svájci kutatók

&Uacutej típusú antibiotikum kifejlesztéséről számoltak be a Science tudományos folyóiratban svájci kutatók. A hatóanyag sikerrel veheti fel a harcot a többféle szerrel szemben ellenállóvá vált “szuperbaktériumokkal” is.A Zürichi Egyetem és a Polyphor elnevezésí svájci biotechnológiai vállalat munkatársai szerint a potenciális gyógyszer a Gram-negatív baktériumok ellen hatékony, az általuk okozott, sokszor életveszélyes fertőzések kezelésére lehet alkalmas.
Az új antibiotikum egy olyan fehérje míködését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt. A szakemberek elmondták, hogy a POL7080 jelí vegyület szelektíven öli meg a Pseudomonas aeruginosa elnevezésí baktériumot, amely gyakran okoz tüdőfertőzést.
"Nagy szükség van újabb antibiotikumokra, amelyekkel legyőzhető az egyre növekvő rezisztencia. Ha visszatekintünk a történelemben, egy új antibiotikum-osztály megtalálása olyan esemény, amelyre húsz évente kerül sor" – hangsúlyozta Michael Altorfer, a kifejlesztő biotechnológiai vállalat munkatársa.
A Gram-negatív baktériumok a kórházi intenzív osztályokon előforduló fertőzések 63 százalékát okozzák. Becslések szerint a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakult ellenálló képessége miatt Európában évente 25 ezer, az Egyesült &Aacutellamokban 19 ezer embert hal meg.
Az új szer 1-es fázisú klinikai próbái egészséges önkéntesekkel a tervek szerint a második negyedévben kezdődnek meg.