&Uacutejabb tévedését ismerte el az IPCC

&Uacutejabb tévedését ismerte el az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) egy napokban megjelent jegyzékében; a kutatók ezúttal Hollandia területének tengerszint alatt fekvő hányadáról idéztek túlzó adatot.Az ominózus mondat az IPCC mérföldkőnek számító 2007-es jelentésében szerepel, és azt állítja, hogy Hollandia területének 55 százaléka a tengerszint alatt fekszik. A valóságban ezzel szemben az ország mindössze 26 százaléka mélyföld, további 29 százaléka pedig folyami árvízveszélynek van kitéve.
A téves adat eredeti forrása a Holland Környezetfelmérési &Uumlgynökség, mely február 5-én jelentette be a hibát. Az IPCC arra hivatkozik, hogy a túlzó számot széles körben idézték: a holland közlekedési minisztérium "mintegy 60 százalékról", az Európai Bizottság egy tanulmánya az ország területének "mintegy feléről" beszél.
Az ENSZ klímakutató testülete azt is hangsúlyozza, hogy a tévesnek bizonyult adat csak háttérinformáció volt a 2007-es jelentésben, így nem érinti annak végkövetkeztetését, miszerint a globális felmelegedés létező jelenség, és jelentős részben az emberi tevékenységre, elsősorban a fosszilis energiaforrások felhasználására vezethető vissza.
A klímaszkeptikusok ezzel szemben úgy vélik: a napvilágra került újabb hiba csak tovább erősíti a gyanút, hogy a testület munkája felületes, és túl nagy mértékben támaszkodik "szürke irodalomra", azaz a vezető tudományos folyóiratokon kívüli forrásokra.
A klímatudomány eredményeit időről-időre összegző IPCC iránti bizalom először az angliai emailbotrány kapcsán ingott meg: 2009. november végén kiszivárgott a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló levelezése, melynek egyes szakaszai klímaszkeptikusok szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét.
A 2007-ben Nobel békedíjjal kitüntetett IPCC hitelét tovább rontotta, amikor januárban kiderült: hibásan állították, hogy a himalájai gleccserek 2035-re teljesen elolvadhatnak, a helyzet a valóságban nem ennyire drámai.
A kialakult bizalmi válság hatására múlt héten több vezető klímakutató is javaslatot tett a testület reformjára. A Nature címí brit tudományos folyóirat legújabb számában megjelent cikkben a jelenlegi formában való megtartástól a Nemzetközi Atomenergia &Uumlgynökség (IAEA) mintájára történő átalakításon át egy Wikipedia-szerí IPCC létrehozásáig sokféle elképzelés felbukkan.