Egyszerre gyalogolnak és futnak a gyors elefántok

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette az eddig eldöntetlen kérdést: vajon gyalogolnak vagy futnak a gyorsan haladó elefántok. A Journal of Experimental Biology címí szaklapban (http://jeb.biologist.org) közölt válasz szerint mindkettőt teszik egyszerre.Egy belga, olasz és thaiföldi kutatókból álló csoport megfigyelései és mérései kiderítették, hogy a hatalmas teremtmények első lábaikkal futnak, hátsó lábaikkal pedig gyalogolnak.
Norman Heglund, a Löweni Katolikus Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett és megépített erőmérő szerkezettel rögzítették, mekkora erőt fejtettek ki lépteikkel az állatok a talajra. A helyszíni kísérlethez Thaiföldre utaztak, ahol 34 elefánt lépteit mérték meg, méghozzá úgy, hogy az elefántvezetők rábírták a gondjaikra bízott állatokat, hogy útba ejtsék a lapmérleget.
Az erőmérő platón áthaladó állatok közül a legkisebb egy 870 kilogrammos bébielefánt volt, a legnagyobb pedig egy 4 tonnás ormányos. Az elefántok mért sebessége a másodpercenként 0,38 méteres sétától a 4,97 méteres rohamig terjedt. A kutatók nagy sebességí kamerákkal filmre is vették az eseményeket.
Az erőmérések eredményeiből számították ki a potenciális energia és a kinetikus energia kapcsolatát, amely arra utal, hogy az állat éppen jár vagy fut. Kiderült, hogy az elefánt gyors haladáskor az első lábaival fut, a hátsó lábaival pedig gyalogol.