Egy évtizeden belül jöhet a transzplantálható sertéstüdő

Ausztrál kutatók olyan előrelépést értek el, amely egy évtizeden belül lehetővé teheti, hogy sertések tüdejét ültessék át emberekbe.A sertésszerveket korábban alkalmatlannak ítélték emberekbe történő szervátültetésre, mert míködésük leállt a transzplantáció után. Melbourne-i orvoskutatóknak azonban sikerült megoldaniuk a problémát, miután egy másik kutatócsapat a St. Vincent kórházban genetikai módosítással elhárította az egyik legfontosabb kilökődési akadályt.
A The Alfred kórház orvosai megmutatták, hogy a sertéstüdőn átáramoltathatnak emberi vért, ezáltal sikeresen oxigenizálhatják a vért egy bizonyos ideig – közölte kedden az újdonságot a kórház szóvivője.
Az eredmény azt jelzi, hogy a sertéstüdők átültetése életet veszélyeztető betegséggel élő emberekbe lehetségessé válhat a jövőben.
"A vér oxigén nélkül lépett be a tüdőbe, majd oxigénnel ellátva lépett ki, pontosan ez a tüdő szerepe" – mondta Glenn Westall a Melbourne-i Herald-Sun címí napilapnak.
A szakember úgy véli, ez jelentős előrelépés az elmúlt 20 évben elvégzett kísérletekhez képest. A kórház orvosai szerint a fejlesztés azt mutatja, hogy a tesztmodell alapján sikeres lehet a transzplantáció is. Megjegyezték azonban, hogy a klinikai próbákra vélhetően öt-tíz évet még várni kell.