Jól sikerült a szójacsirke

Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletőjére.A speciális feldolgozásnak köszönhetően a szójalisztből előállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal.
Eddig is léteztek csirkehúsízí és -színí szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük.
A folyamat lényege, hogy a szójalisztből fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az őrleményt egy-két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá. &Iacutegy a szójatermékekhez képest magas, 75 százalékos víztartalmat érnek el, amely hozzájárul a csirkehússzerí állaghoz.
A találmány előnye a kutatók szerint az, hogy egészséges. A szója fontos alkotóelemeket tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, erősítik a csontokat, megelőzhetik a prosztata- vagy a mellrák kialakulását. Ezen kívül esszenciális zsírsavakban is gazdag.
Alexa Meyer, a Bécsi Egyetem táplálkozáskutatója valamivel kritikusabban ítéli meg a terméket. Szerinte a feldolgozás során értékes fitoösztrogének és vitaminok vesznek el, így kérdéses, valójában menyire egészséges a szójahús. Az ízhez nélkülözhetetlen aromákat azonban ártalmatlannak minősíti – számolt be a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).
A vegetáriánusok számára azonban kifejezetten hasznos lehet a termék, üde színfoltot képezve a húspótlékok között. &Oumlkológiai szempontból pedig előállítása kevesebb energiát igényel, mint a csirkehúsé, ezen kívül nyomokban sem tartalmaz állatgyógyszereket.