A tőzegmocsár asszonya kétezer év múltán visszakapta arcát

A kétezer évvel ezelőtt élt asszony, akinek földi maradványaira a Jütland-félsziget északkeleti részén egy tőzegmocsárban bukkantak, visszanyerte arcát.A "tőzegmocsár asszonyát" 1886-ban lelték meg, viszonylag jó állapotban fennmaradt földi maradványai azóta a randersi kulturális és történeti múzeum gyíjteményében láthatók – olvasható a The Copenhagen Post (http://www.cphpost.dk) angol nyelví dán napilap online kiadásában.
Bjorn Skaarup szobrász és Niels Lynnerup igazságügyi orvosszakértő most rekonstruálta az asszony arcát. A koponya míanyag másolatának segítségével, és ismerve az elhunyt nemét és korát, a páros képes volt meglehetősen nagy pontossággal rekonstruálni egy halott arcvonásait, beleértve az orr és a száj méretét. Munkájuk során Mihail Geraszimov orosz antropológus által kifejlesztett módszert alkalmazzák: először az izmokat és az ínakat "növesztik újra" agyagból, majd a bőrt, s ezután formázzák meg az arcvonásokat.
Az asszony koponyája darabokra tört, a szakértők véleménye szerint a nőt a pogány isteneknek áldozták fel.
Az áldozat nem volt az a kimondott szépség, de kifejezetten rútnak sem volt mondható. "Egy teljesen átlagos kinézetí asszony volt" – vélekedett Niels Lynnerup, hozzátéve, hogy arcvonásait körülbelül 70 százalékos pontossággal sikerült rekonstruálni.
"Nincs semmilyen lehetőség arra, hogy százszázalékos pontossággal, fényképszeríen keltsük életre valakinek az arcát. Minta nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pontosan milyenek voltak az elhunyt fülei, vagy a haja, szemöldöke. Nem tudható azt sem, hogy milyen volt a szeme színe, vagy a ráncai. Abban azért biztosak vagyunk, hogy ha valaki, aki találkozott egykoron az asszonnyal, életre kelne, felismerné arcát a rekonstrukció alapján" – hangsúlyozta Niels Lynnerup.