Kvantumtechnológiával készülnek a jövő nyomásintenzitás-érzékeny kijelzői

Hamarosan a kvantumfizikából ismert alagúteffektust kihasználva készülhetnek a jövő nyomásintenzitás-érzékeny kijelzői, amelyek az eddigi kétdimenziós (vízszintes, függőleges) mozgások mellett az érintés erősségét is érzékelhetik.A technológia az úgynevezett kvantummechanikai alagúthatás törvényét kihasználó kompozit (Quantum Tunnelling Composite, QTC) anyagok felhasználásával valósítható meg.

A QTC-k olyan fémekből és rugalmas szigetelőanyagokból (elasztomer, rugalmas polimer) állnak, amelyeknek az elektromos áramot vezető részei az érintés okozta nyomással kerülnek közel egymáshoz annyira, hogy az elektronok a szigetelőrétegen keresztül az egyik vezetőről a másikra vándorolhatnak.

A QTC-technológia azonban sokkal kifinomultabb a hagyományos ellenállásoknál, amelyeknél az elektromos vezetőképesség az anyag keresztmetszetével és hosszával egyenes arányban változik, mert a kvantummechanikai alagúthatásnál hatványozottan növekszik a vezetőképesség.

Ezzel akár egy 70 mikrométer vastag, azaz az emberi hajszál vastagságával megegyező QTC-kapcsolót, vagy akár kijelzőnyi nagyságú nyomásintenzitás-érzékeny felületet lehet létrehozni.

A technológia jelenlegi tulajdonosa, a nanotechnológiával foglalkozó brit Peratech cég a Samsung mobiltelefon-divíziójával és a japán Nissha érintőképernyő-gyártó vállalattal folytat tárgyalásokat a QTC-anyagok használatáról – olvasható a BBC hírportálján (www.bbc.co.uk).