Tanulmány válaszolja meg a kockázatkerülő magatartás okát

Az agy félelemközpontja kontrollálja a kockáztatásra adott választ, ez okozhatja, hogy az emberek tartanak pénzük elvesztésétől, kerülik a kockázatot – közölték megállapításukat amerikai kutatók hétfőn.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány betekintést kínál a gazdasági viselkedésbe, és azt sugallja, hogy az emberi evolúció az óvatosságot támogatta az ételek és más értékes dolgok elvesztésének lehetőségével kapcsolatban, ez vezet a kockázatkerülő magatartáshoz.

Benedetto De Martinoa és kollégái arra kerestek választ, miért utasítanak vissza az emberek olyan kockázatot, mely valószíníleg nyereséggel érne véget számukra. Az emberek gyakran elkerülik a potenciálisan veszteséggel járó kockázatokat akkor is, ha az elérhető nyereség sokkal nagyobb lenne.

A lehetséges okok kutatásakor két olyan nő viselkedését is tanulmányozták, akiknek az amygdala neví agyterülete sérült volt. Az agy e mandula nagyságú központja felelős a félelemért és néhány más, azonnali reakciót is kontrollál. A kutatók összehasonlították a nők válaszreakcióit 12 olyan emberével, akiknek ilyen agysérülése nem volt.

A tanulmányban szereplő önkéntesek egy olyan szerencsejátékban vettek részt, ahol egyenlő valószíníséggel nyerhettek 20 dollárt vagy veszíthettek 5 dollárt, illetve nyerhettek és veszíthettek 20 dollárt. Az első esetben a tapasztalatok szerint az emberek többsége kockáztat, míg a másodikban inkább nem vállalja a rizikót. A sérült amygdalával élő nők félelem nélkül kockáztattak 50 dollárt a játékban.

 "&Uacutegy gondoljuk, hogy az amygdala felelős azért, hogy egy óvatosságra intő érzést váltson ki olyan játszmákban, amikor veszíthetünk" – magyarázta közleményében Colin Camerera, a University College London munkatársa, a tanulmány társszerzője.
A teljesen míködőképes amygdala óvatosabbá teszi az embert, ám a kockázatvállalás mértékében akár genetikai különbségek is lehetnek – vélik a kutatók.