Jégvarázs a sarkkörön

Mint a mesében: valahol a hideg, zúzmarás messzi északon, a sark-körön is túl, a rénszarvasok és a szánhúzó kutyák birodalmában áll egy varázslatos jégpalota. Egy lappföldi jéghotel. Hajtott a kíváncsiság, hát útnak indultam, hogy felkeressem.Kellemesen fítött vonatom tempósan robog Svédország területén Kiruna városa felé. Milliárdnyi fehértörzsí nyírfa és büszke fenyőfa váltogatja itt egymást, és minden betakar a szinte valószínítlenül fehér, puha hótakaró. Szikrázóan süt a nap, minden percet meg kell becsülni, hisz télen a sötétség az úr. Kirunába érve metsző szél fogad. Valahol azt olvastam, hogy a gazdag vendéget kutyaszán-fogat várja, s meleget adó rénszarvas szőrrel betakarva száguldanak vele egészen a Jéghotel ajtajáig…

Minusz hét fok a szobában
Engem nem vár senki, autóbusszal vágok neki az utolsó kilométereknek. A lánchídi, karcsú nullás kilométer-kőtől mérve 2200 kilométerre járok, mikor a kedélyes buszvezető int, hogy készülődjek, mert Jukkasjärviba értünk. Két hagyományos skandináv faépületet látok. Ezek  fogadóhelyiségek. Nem gondoltam volna, hogy ekkora  a nyüzsgés. Hiszen ki jön el ide, a világ végére, s még fizet is, hogy fagyoskodjon egy szobában. Ráadásul nem is keveset kérnek egyetlen éjszakáért – számolva azzal, hogy egynél többet aligha akar az utazó itt eltölteni.  Egy kiválasztott jégszobában, forintban átszámolva a főszezonban 43 ezer, utószezonban pedig 23 ezer forint a didergés ára. Jár hozzá egy káprázatos svédasztalos reggeli – rénszarvashússal, áfonyalekvárral. A vendégár tizedéért látogatójegyet lehet váltani.  Én ez választom. Ebben bezzeg nincs benne se áfonya, se rénszarvashús, de bekukkanthatunk valamennyi szobába, helyiségbe.

Aki úgy dönt, hogy kipróbál itt egy éjszakát azért mégsem kell megfagynia. Az illető kap egy speciális hálózsákot, mellyel kényelmesen átvészelheti a felejthetetlen éjszakát. Épp egy idősebb párnak magyarázzák a technikai teendőket. Egy kétszemélyes hálózsákot kérnek, így egymást is melegítve semmit sem bíznak a véletlenre. Ahogy próbaképpen belebújnak, majd összehúzzák a cipzárakat, bizony elég komikusan néznek ki a padlón heverve. Jószerivel csak a szemük ragyog. Olyanok, mint valami mondabeli küklopsz, akinek egy sorban négy szeme van. A falon egy digitális hőmérő jelzi, kint mínusz 16,4 Celsius fok van a hőmérséklet, bent mínusz 7 fok.

Csak a fürdőszoba hagyományos
Odakünn élükre állított, hézagosan egymás mellett álló, közel kétméteres, kékesen áttetsző jégtömbök sorakoznak kerítés gyanánt s vezetnek el a Jéghotel bejáratához. Ránézésre olyan, mint egy sarkvidéki kutatóállomás, de nyilvánvalóan az eszkimó jégkunyhók mintájára épült, mégpedig úgy, hogy először felépítették az épület szerkezetét, majd pedig erre a vázra a közeli Torne folyó jegét  tették. Mikor pillanatokon belül összefagyott minden, a tartóelemeket levették és kezdődhetett a belső, aprólékos díszítési munkálat. Tizenharmadik éve, hogy újra és újra áll a zord téli időszakban ez a különleges  építészeti alkotás. (Amúgy az első jéghotelt 1740-ben a Néva folyó partján Szentpéterváron építették.) A bejáratnál, mint máshol egy fémtáblára, itt egy hatalmas jégtömbbe faragták a kedves üdvözlő szavakat: Köszöntjük a Jéghotelben.

A félköríves, szinte áttetsző jégfalba kétszárnyú ajtót építettek-illesztettek, rénszarvasbőrrel borították, kilincsként pedig egy hatalmas agancs szolgál. Nem kis izgalommal nyitok be, és az az érzésem, hogy egy elképesztő mesevilágba kerültem. Mint amikor egy varázsló hókuszpókuszokat ír le bívös pálcájával, és egy szempillantás alatt mindent jéggé varázsol. &Aacutettetsző, kékes fény ragyog be mindent. Mintha római oszlopok között sétálnék. A jégpulton egy hideg jégszív – mely soha nem melegszik fel – mellette piros rózsák… Jégmennyezetből lóg le a terem csillárja, melyet több száz jégkristályból faragtak ki. A 30 x 45 méter alapterületí hotelben hatvan szobában lehet éjszakázni. (A mosdók és fírdők hagyományosak) Mindegyik helyiségnek más a hangulata, eltérő a díszítése. Az egyik legszebb szobába belépve hatalmas jégágy fogad, melyet tökéletes simaságúra csiszoltak.

Az oldalait megmintázták, és világítást szereltek bele. A fejrésznél a két római oszlop között jégfüggöny lóg. Szinte várom a színészeket, hogy megjelenjenek… A szoba másik végében két díszesen megmunkált kerevet áll, rájuk rénszarvasbőröket terítettek. Magam is sziesztázok egy kicsit a kemény jégtömbökön, de a cudar mínuszok miatt sokáig nem lehet bírni hálózsák nélkül. A termek igen tágasak, jól lehet bennük mozogni. A Rock and Roll neví szobában a jégágyak mellet egy ember nagyságú jégrobot fogadja a belépőt. Amit mond a vendég, azt többszörösen visszhangosítva újraismétli. Egy másik helyiségben  történelmi személyiségek élethí jégportréinak társaságában lehet éjszakázni, egy harmadikban pedig egy jégből kifaragott kis macival.

  • Vodka jéggel
    Természetesen itt is van bár, mint a többi hotelben. Egy hatalmas vodkásüveg alakú ajtón vezet át az út a jégtömb-székekig. Akkor ámulok csak igazán, amikor a pincér a jégasztalra teszi az italt. Ilyen már tényleg csak a mesében létezik! Még hogy jégpohár! Merthogy itt még a pohár is jégből van. Csak vodkát szolgálnak fel, mert az nem olvasztja el a jeget. Tesznek bele egy kis színezéket, és így máris pirosban vagy kékben látni a jégvilágot.

  • Jégfuvola egy kis bőrdarabbal
    A személyzetnek takarítani, sepregetni, porszívózni, port törölgetni nem kell, legfeljebb csak a vastag hófalat kell egy kicsit itt-ott javítgatni. Hogy mit csinálhat itt a vendég? Este a társalkodóban jégképernyőjí televízióban nézheti a mísort, vagy egy jégszínházi előadáson szórakozhat. Nagy leleménnyel és ötlettel a hotel mellett, de attól különállóan felépítették a londoni Globe színház jégmásolatát.

    Ez egy felül teljesen nyitott, kör alakú épület. A jéglépcsőn besétál a közönség, és helyet foglal a lépcsőzetes jégsorokban vagy jégpáholyok valamelyikében, melyeket egymástól diszkréten mintás jégfal választ el. A színészek a jelmezük alá alaposan beöltöznek, sőt, kesztyít is húznak. Esténként Shakespeare Hamlet címí drámáját adják elő, de előfordul, hogy a közönség egy elképesztő hangzású koncertben gyönyörködhet. Az együttes tagjai az ismert dalokat jéghangszereken adják elő, melyek mérete megegyezik az eredetivel. Jégből a furulya és a fuvola, csak a szájrésznél fedi egy kis bőrdarab a fagyveszélytől óvva. A jégxilofon különböző hangmagasságú jégrúdjai mennyei hangon szólnak.

    A jéggordonka vonósa pedig maga is egy jégszéken ülve játszik. E hangszereket magam is kipróbáltam, és tökéletesen szóltak. Az együttes koncerteket technikai okok miatt csak a Sark-kör környékén vállal. A színházi vagy a zenei élmény után, akiből még nem fagyott ki a lélek, tehet egy kört egy kutyaszánon közeli befagyott tavon. Aztán irány a jó meleg, akarom mondani, a jó hideg szoba… S másnap reggel  a mese véget ér.