Sikerült fémhabot generálni az írben a miskolci anyagtudományi kísérlettel

Sikerült fémhabot előállítani vasárnap a három évtized után második magyar anyagtudományi írkísérletben a Nemzetközi &#368rállomás (ISS) fedélzetén – erősítette meg Bárczy Pál egyetemi tanár, a habosítóberendezést kifejlesztő, miskolci székhelyí Admatis Kft. igazgatója.

A habcellás anyagok földi gyártását célzó kísérletet még ki kell értékelni, az azonban biztos, hogy sikerült habot generálni, a berendezés míködött – mondta a kutató a habgenerátor miskolci sajtóbemutatója alkalmából.

A FOCUS neví kísérletet, amelynek célja a habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése és a habszerkezet stabilitásának vizsgálata, Jeffrey Williams amerikai írhajós hajtotta végre az ISS Columbus-moduljában. A feladat végrehajtása során a miskolci kutatók figyelemmel kísérték a fejleményeket és szükség szerint tanácsokkal látták el az asztronautát.

A kísérletet a földi operátor irányította Münchenből, végrehajtását az Admatis szakemberei a nordwijki Európai &#368rtechnikai Központ (ESTEC) Felhasználósegítő Központjából (USOC) kísérték figyelemmel.Az eredményeket elektronikus formában rögzítették és továbbítják majd Miskolcra. A habosítóberendezés már nem érkezik vissza a Földre, "írszemét" lesz – közölte Bárczy.

Az Admatis Kft. berendezése a bajkonuri írrepülőtérről, a PROGRESS 37P jelí automatikus teherírhajóval jutott fel az írállomásra. A miskolci cég 2006-ban tett javaslatot az Európai &#368rügynöksgének (ESA), s ekkor nyerte el egyetlen magáncégként a pályadíjat, az ESA és az Európai Közösség FP6 kasszájának támogatását – mondta el az előzményekről az egyetemi tanár, aki szerint a kísérlettel egyrészt megoldást találhatnak egy tudományos problémára, másrészt a cég "megváltotta a belépőjegyet az íripari kivitelezők szík körí klubjába".

A miskolci sajtótájékoztatón Szirovicza Péter, a társaság fejlesztőmérnöke az írállomás moduljában lezajlott mikrogravitációs anyagtudományi kísérletben alkalmazott habosítóberendezés míködését szemléltette a cég laboratóriumában.

A tájékoztatón elhangzott: a cég kutatásainak fő iránya a fémek habosítása. A fémhabok rendkívül könnyíek, nagy szilárdságúak, jó szigetelők és kiváló energiaelnyelők, előállításuk azonban még nem minden tekintetben megoldott. A cég gyártási technológiája lehetővé teszi alakos fémhabtermékek költséghatékony előállítását.

Az első magyar anyagtudományi írkísérletet az első magyar írhajós, Farkas Bertalan végezte 1980-ban.