&Uacutej helyre költöztek a Galápagos-szigetek oroszlánfókái a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás miatt mintegy 1500 kilométerre költözött eredeti élőhelyéről a Galápagos-szigetek egyik oroszlánfóka kolóniája – jelentette be egy Peruban míködő szervezet, amely a vízi emlősök megfigyelésével foglalkozik.

A szervezet szerint a Galápagos-szigetek oroszlánfókáit a klímaváltozás okozta tengervíz hőmérsékletnövekedés ösztönözte arra, hogy a Perutól északra fekvő Piura sziget felé vegyék az irányt. Ez az első eset, hogy ezek az állatok a Galápagos-szigetcsoporton kívül létesítenek új kolóniát – olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján (www.bbc.news.co.uk).

Minderre az a magyarázat, hogy a Piura szigetet övező tengervíz hőmérséklete 17-ről 23 Celsius-fokra emelkedett az elmúlt egy évtized során, ezért a terület most már kitínő élőhelyül szolgál a Galápagos-szigeteknél lévő 25 Celsius-fokos tengervízhez szokott oroszlánfókák számára.

A kutatók szerint a Galápagos-szigetektől mintegy 1500 kilométerre fekvő Piura szigetnél kialakult új környezeti feltételek idővel még több oroszlánfókát és más tengeri fajt csábítanak majd a területre. A Galápagos-szigetek más őshonos fajaihoz hasonlóan az oroszlánfókák is az Ecuadortól mintegy 960 kilométerre (600 mérföld) nyugatra fekvő szigetvilág különleges állatai közé tartoznak.

Charles Darwin brit természettudósnak a szigetcsoporton tett első, 150 évvel ezelőtti látogatása óta a területet az evolúció élő múzeumaként tartják számon. &Aacutem a globális felmelegedés okozta környezeti változások miatt ennek az egyedülálló ökoszisztémának eddig ismeretlen veszélyekkel kell majd szembenéznie.