Dán tudósok exhumálják Tycho Brahe maradványait Prágában

Dán tudósok engedélyt kaptak arra, hogy exhumálják Tycho de Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő maradványait, tisztázandó a férfi halálának okát.

Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa régóta szeretné végrehajtani az exhumálását, Brahe maradványait dán-cseh szakértők közösen vizsgálják meg – írta a Právo címí cseh napilap a templom lelkészére, Vladimír Kelnarra hivatkozva.
"Valóban megkaptuk a prágai városháza megerősítését és a dán féltől függ, mikor kerülhet sor az exhumálásra – mondta Kelnar a Právónak.

Vellev novemberben tervezi megkezdeni a feltárást. Tisztázni szeretné Brahe halálának valódi okát csontjai, hajai és ruházata maradványainak elemezésével.

Brahe a XVI. század végén utazott Dániából Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg császár meghívására. 1601-ben halt meg, és a Tyn templomban helyezték végső nyugalomra.

Halálának körülményeit továbbra is homály borítja. Egyes szakértők szerint epekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele.

Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, aki szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor saját magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy a lakomáról II. Rudolf távozása előtt – emlékeztetett a Právo.