Törésbiztos söröskrigli

A vendégek a jövőben is összetörhetik egymást a brit kocsmákban, de söröskriglijeiket nem.A törhetetlen korsót egyenesen a brit kormány belügyminisztere, Alan Johnson mutatta be a sajtónak méghozzá igen büszkén. Az illetékesek szerint a találmány révén a szigetország egészségügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg.
Évente mintegy 87 ezer, tört üveggel súlyosbított kocsmai verekedés tör ki a brit ivókban, ami a "résztvevők" közül sokakat kórházba juttat.
"Borzalmas sérüléseket okoz az üveg. Remélem, hogy az újdonság véget vet az ilyen verekedéseknek" – mondta Johnson, aki a vágásmentes krigliknek rögvest nem is egy, hanem két prototípusát tárta a nyilvánosság elé. Az egyik fala gyantaréteggel megerősített, a másik pedig az autók szélvédőjéhez hasonló technológiával készül. Mindkettőt nehéz eltörni, de ha mégis sikerül, szúró-vágó fegyvernek alkalmatlanok, mert a szilánkok nem hasadnak le, az egész korsó egyben marad, csak repedezetten.
A kocsmáknak nem lesz kötelező a "tompa" korsók bevezetése. Az újdonságot még tesztelik tartóssága, biztonságos volta tekintetében.
A statisztikák szerint Nagy-Britanniában az erőszakos cselekmények fele alkoholhoz kötődik, aki pedig kocsmában van, vagy annak közelében, ötször nagyobb eséllyel keveredhet verekedésbe.
A kocsmák várhatóan örvendeznek a békés korsóknak.
"Egy alkalommal akkora harc robbant ki nálunk, hogy egyetlen perc alatt ötven korsónkat törték ripityára" – mondta az AP amerikai hírügynökségnek az Elephant Head (Elefántfej) neví kocsma csaposa. A vendéglő Londontól kicsit északra van, igen verekedős vidéken.
Nem csak a garázdaságban semmisülnek meg azonban a hagyományos üvegkorsók, a normál használat is soknak "összetöri karrierjét".
A korsótörés problémájával már jó ideje foglalkoznak a szigetországban, és persze felmerült a míanyagkorsó is, ám a vendégek ki nem állhatták, mert meleg, az üveg viszont kellemes tapintású, mert hívös" – magyarázta az AP-nek a biztonsági korsók egy fejlesztője.
Az autók szélvédőjéhez hasonlatosan két rétegí üvegkorsóknak a biztonságon túl az is előnyük, hogy tovább tartják hísen a sört.