Tibetben rekord átlaghőmérsékletet mértek 2009-ben

“Forr” a világ teteje: Tibetben négy évtized óta 2009-ben mérték a legmagasabb átlaghőmérsékletet.
A Kínához tartozó autonóm tartományban tavaly 5,9 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ami 1,5 fokkal haladja meg a szokásos átlagot, és négy évtizede a legmagasabb – közölte a regionális klímaközpont, amelynek csütörtökön közzétett jelentése 38 mérőállomás adatait foglalta össze Tibet-szerte."A hőmérsékletváltozások szinte mindenütt megfigyelhetők voltak" – mutatott rá Csang Hocseng (Zheng Hezhen), a központ szakértője.
Részletezése szerint a tartományban mínusz 1 és plusz 13,6 fok közötti átlaghőmérsékleteket mértek, ez a szokásosnál 0,8-2,3 fokkal magasabb. A megfigyelőállomások közül 29 jelzett rekordot.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az emelkedés télen és nyáron egyaránt tapasztalható volt. "A legforróbb nyári napokon a fővárosban, Lhászában 30,4 fokot rögzítettek tavaly, 1971-ben viszont csak 29,9 fokot" – közölte a szakember.
Hszikacöben (Xigaze) a napközben mért legmagasabb hőmérséklet elérte a 32,5 fokot, ez fél fokkal haladta meg a korábbi csúcsot. Tingzsi (Dingri) járásban – ahol a Mount Everestet, a világ legmagasabb pontját célba vevő hegymászók alaptáborát szokták berendezni – a maximum hőmérséklet a korábbi rekordnál 0,7 fokkal volt magasabb, elérte a 25,8 Celsiust.
A hőmérsékletek emelkedése mellett a központ munkatársai a csapadékmennyiség legkevesebb 20 százalékos visszaesését is megfigyelték. Tibetben tavaly 363 milliméter csapadék hullott, ami 39 éve a legalacsonyabb. Az évtizedek óta legsúlyosabb szárazság a fővároson kívül több prefektúrát – köztük például Hszikacöt és Sannant (Shannan) – érintett a leginkább, a helyiek palackozott víz vásárlására kényszerültek.
A Tibeti-fennsík négyezer méteres átlagmagasságával a globális felmelegedés "nagyítója", mivel sokkal érzékenyebben mutatja a hőmérsékletváltozásokat. Azóta, hogy 1961-ben jegyezni kezdték a meteorológiai csúcsadatokat, a hőmérő higanyszála évtizedenként 0,32 fokkal kúszik magasabbra Tibetben. Ez jócskán meghaladja a kínai átlagot, amely 0,05 és 0,08 fokos emelkedés között mozog.