Reményteli a mesterséges hasnyálmirigy tesztje

Sikeresnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy-készülék első tesztsorozata, amelyben 1-es típusú diabétesszel élő páciensek vércukorszintjének szabályozását vette át a berendezés.
A The Lancet címí elismert brit orvosi folyóiratban pénteken tették közé a Cambridge-i Egyetem kutatói a készülék első tesztjének eredményeit. A próbában 17 gyerek vett részt, akiknek 1-es típusú diabétesze van. A páciensek vércukorszintje a vizsgálat időtartamának 60 százalékában a normál értékhatáron belül maradt.
Az új rendszer része egy miniatír – matchboxméretí – monitor, valamint egy hasonló nagyságú pumpa, amely egy csövön keresztül inzulint juttat szükség esetén a szervezetbe.
Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyben a szervezet elpusztítja saját inzulintermelő sejtjeit a hasnyálmirigyben. Az ilyen páciensek szervezete inzulin hiányában nem képes lebontani a cukrot, ami kezelés nélkül az erek és az idegek károsodásához vezet, több szerv tönkremehet, a páciens pedig meghal.
Mint Roman Hovorka, a kutatás vezetője elmondta, igen fontos lépést tettek az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmas mesterséges hasnyálmirigy-készülék kereskedelmi forgalmazhatósága felé. A végső cél egy olyan berendezés elérhetővé tétele, amely éjjel-nappal automatikusan ellenőrzi a páciensek vércukorszintjét, és amint szükséges, inzulint juttat a szervezetbe.