Kihalt a világ egyik legősibb nyelve

Utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt – számolt be a Survival International.Az őslakos népcsoportok jogaiért küzdő szervezet tájékoztatása szerint a bo nyelvet utolsóként beszélő Boa Sr 85 évesen hunyt el a múlt héten. Az idős nő a mintegy 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport utolsó leszármazottja volt, vele együtt a nyelv is kihalt.
A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsből állt. Az andamáni törzsi közösség ma már mindössze 52 lelket számlál, és Boa Sr volt közöttük a legidősebb – közölte a Survival International.
Amikor a britek 1858-ban gyarmatosították a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger választóvonalán fekvő szigeteket, a törzs még ötezer főt számlált. Legtöbbjüket azonban lemészárolták vagy behurcolt betegségek végeztek velük. A még életben lévő andamániak tartósan az újdelhi kormány segítségére szorulnak.
"Mint a nyelv utolsó képviselője, roppant magányosnak érezte magát, mert saját nyelvén nem volt kivel beszélgetnie. Az asszonynak azonban nagyon jó humorérzéke volt, és mindig mosoly bujkált szája szegletében" – mondta az idős asszonyról Anvita Abbi nyelvész.
Szülei halála után Boa Sr 30-40 éven át magára maradt az általa beszélt nyelvvel, így kénytelen volt megtanulni a hindi andamáni változatát, hogy képes legyen másokkal kommunikálni.
Az asszony túlélte az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő cunamit, amely az indiai szubkontinenstől ezer kilométerre fekvő szigeteken is sok halálos áldozatot szedett.