Méhen belüli fertőzéssel függhet össze az asztma

&Oumlsszefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.A 16 évet átfogó tanulmányban mintegy 400 ezer szülést követtek nyomon Kaliforniában. Megállapították, hogy amikor az anyánál a méh gyulladással járó fertőzése, az úgynevezett korioamnionitisz előfordult és a baba koraszülött is volt, sokkal nagyobb valószíníséggel fejlődött ki asztma a gyerek 8 éves koráig.
Ezt a gyulladást a hüvely néhány fajta bakteriális fertőzése okozza, például az E. coli vagy a Streptococcus B baktériumcsoport. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine címí szakfolyóirat hétfői számában közzétett tanulmány szerint a korioamnionitisz szövődményként a terhességek 8 százalékában fordul elő.
Darios Getahun kutatásvezető szerint tanulmányuk azt bizonyította, hogy az utódnál kialakuló asztma kockázati tényezőjeként függetlenül jelenik meg a koraszülöttség és a méhfertőzés. A szakember hangsúlyozta, hogy megállapításaik rámutatnak a terhesgondozás fontosságára.
A kutatók 397 852, 1991 és 2007 közötti szülés adatait elemezték. Ha az anyának méhfertőzése volt és a baba koraszülöttként jött világra, akkor a fekete gyerekeknél 98 százalékkal, a spanyolajkúaknál 70 százalékkal, a fehéreknél pedig 66 százalékkal emelkedett az asztma kockázata.
2006-ban közel 10 millió amerikai gyereknél diagnosztizáltak asztmát, 6,8 millió gyereknek volt asztmás epizódja, így ez a leggyakoribb krónikus gyerekkori betegség az Egyesült &Aacutellamokban.