Míemlék a Holdon hagyott írszemét

Történelmi míemlékké nyilvánították az Apollo 11 missziója során a Holdon hagyott tárgyakat.

A kaliforniai míemlékvédelmi bizottság összesen 106, a holdra szállás után hátramaradt kisebb-nagyobb tárgyat regisztrált a Nyugalom tengerének azon a pontján, ahol az ember elsőként lépett a Hold felszínére.

A védelem alá eső tárgyak között szerepel a Neil Armstrong és Edwin Buzz Aldrin által kitízött amerikai zászló, a holdkomp darabjai, egy holdrengést vizsgáló míszer és egy speciális tükör, amely a föld-hold távolság pontosabb méréséhez használt lézersugarak visszatükrözésére szolgált.

A kevésbé látványos szemetek között található az írhajósok holdjáró cipője, különböző szerszámok, üres élelmiszeres dobozok, illetve emberi ürüléket tartalmazó zacskók, amelyeket a felszállósúly csökkentése miatt hagytak a Holdon.

Az első Földön kívüli történelmi emlék védetté nyilvánításától azt várják, hogy a holdra szállási pont végső soron az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi listájára is felkerül.

A kaliforniai míemlékvédelmi testület – az írhajósok lábnyomai és a leszállási pont említése nélkül – kizárólag a Holdon hagyott tárgyakat vette jegyzékbe, ugyanis a nemzetközi jog kizárja, hogy bármelyik ország a Hold felszínével kapcsolatban igényekkel álljon elő – magyarázta Jay Correia, a regisztrációt felügyelő történész.