Békák: rugalmas izom, hatalmas erő

A békák nem csak hosszú lábaiknak köszönhetik, hogy olyan messzire tudnak ugrani: egy amerikai kutatócsapat most felfedezte, hogy az emlősökéhez képest sokkal rugalmasabb az izomzatuk.A békák lábizmai már nyugalmi állapotban is szélsőségesen hosszúra nyúlnak. Amikor nekikészülnek az ugrásnak, izmaik hirtelen összehúzódnak, így keletkezik a test előrelendítéséhez szükséges erő. Az izmon belüli erő pedig a mozgás végrehajtása során éri el a maximumát – számoltak be ökörbékákon tett megfigyeléseikről Emanuel Azizi és Thomas Roberts, az amerikai Brown Egyetem kutatói a Proceedings of the Royal Society B címí folyóiratban a Der Spiegel internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.
A gerincesek izmainak alapvető tulajdonsága, hogy csak bizonyos hossztartományban képesek maximális erő kifejtésére. Az izom akkor adja le a legtöbb erőt, ha nyugalmi hosszának mintegy felére húzódik össze. A biológusok ezért eddig úgy vélték, hogy a mozgásrendszer izmai elsősorban az e körüli optimális tartományban dolgoznak.
A nagyot ugró állatoknál azonban ez nem így van – magyarázták tanulmányukban az amerikai kutatók. – Ahhoz, hogy az ugráshoz elegendő erőt tudjanak kifejteni, az összehúzott és a nyújtott izom közti különbségnek akkorának kell lennie, hogy az izmok hossza mindenképp eltér az optimálistól.
A kutatók ugrás közben megmérték az ökörbékák izmainak hosszát, valamint a hossz és az erő viszonyát. Megfigyelték, hogy az állatok lábizmai az ugrás elején rendkívüli mértékben megnyúlnak, de még az elugrás közben pontosan arra a méretre húzódnak össze, amely lehetővé teszi a maximális erőkifejtést. &Iacutegy teljes mértékben sikerül kihasználniuk az izmaikban rejlő erőt.
A kutatók szerint a békák lábizmának szokatlan rugalmassága teszi lehetővé ezt a trükköt.