A szabadság fokozza az összetartást

Nem csupán az emberek, a majmok is segítenek önzetlenül egymásnak. De nem mindig és nem mindegyikük.Német kutatók azt vették észre, hogy a szabadon élő csimpánzok segítőkészebbek, mint állatkerti társaik.
A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói az elefántcsontparti Tai nemzeti parkban megfigyelték, amint 18 elárvult csimpánzt örökbe fogadtak a csapat más tagjai. A kis árvák feléről ráadásul hím majmok gondoskodtak – írta a Der Spiegel címí német lap internetes kiadása (www.spiegel.de) a PloS One címí tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.
A fogságban élő állatok azonban másképp míködnek. &Aacutellatkertekben csak elvétve észleltek az antropológusok efféle viselkedést tanúsító csimpánzokat. Ezen kívül ezek az állatok ritkán míködnek együtt, és osztanak meg bármit is egymással.
Egy csoport egymással nem rokon tagjai között fellépő önzetlen segítőkészség olyan tulajdonság, amelyet eddig kizárólag emberinek tartottak – mutattak rá a kutatók. A meglepő esetet a szabad természetben rejlő fokozott veszélyeknek tulajdonítják.
Az, hogy az állatkerti csimpánzok nem osztják meg egymással élelmüket, szerintük nem meglepő, hiszen az összes állat jóllakhat. Természetes körülmények között ezzel szemben számos olyan helyzet akadhat, amelyben egy állat túléléséhez járulhat hozzá az egyes csoporttagok segítőkészsége.
Egy másik megfigyelés is alátámasztja ezt az elméletet. A Tai nemzeti parkban több örökbefogadást jegyeztek fel, mint a Kelet-Afrikában élő csimpánzoknál. Ennek oka az lehet, hogy a nemzeti parkban élő csimpánzok számos leopárddal kénytelenek megosztani a területet. A nagymacskák okozta állandó fenyegetés valószíníleg fokozta a csoporton belüli összetartást és szolidaritást.