Tollas dinoszauruszok siklórepülése

Az egyik legkorábbi tollasdinoszaurusz-faj egyedei ügyes siklórepülők voltak – derült ki amerikai és kínai kutatóknak hála, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában számolnak be.

A legkorábbi tollas dinoszauruszok 120 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. A kutatók meggyőződése szerint a modernkori madarak e dinoszauruszok leszármazottjai.

A Kansasi Egyetem és a kínai Észak-keleti Egyetem kutatói, hogy kiderítsék ezeknek az állatoknak a repülési képességeit, elkészítették, majd "röptették" a korai dinoszaurusz, a Microraptor gui modelljét. A kutatások révén többet remélnek megtudni arról, hogy miként kezdődött a madarak "égi" pályafutása".

A "négyszárnyú" dinoszaurusz fosszíliáit 2000-ben fedezték fel Kína észak-keleti részén, Liaoning tartományban. Mint kiderült, a kora krétakorban élt dinoszaurusz összes végtagját valódi tollak borították. Mivel a modernkori madarak lábai híján vannak a repülésre alkalmas tollaknak, a kutatók nem tudták biztosan, hogy a Microraptor gui repülés közben milyen "lábtartást" alkalmazott.

A modellállat hátsó lábait három különféle lehetséges pozícióba lehetett állítani. "Régóta folyik a vita, hogy ki tudták-e terjeszteni a tollas donoszauruszok hátsó szárnyaikat a siklórepüléshez vagy sem. Nos, nekünk sikerült beilleszteni a csontokat a csípőizületbe, és ezzel bizonyítanunk, hogy tudtak repülni" – hangsúlyozta David Burnham, a Kansasi Egyetem kutatója.A repülési teszteket a Kansasi Egyetemen végezték.