Doppingszer segít a koraszülötteken

A gyakran doppingszerként alkalmazott EPO – fehérje természetí hormon – sok koraszülött életminőségén javíthat.

A vérszegénység kezelésére kifejlesztett, eritropoietin neví szer a rendkívül kicsi, agyvérzéses koraszülötteknél csökkentette a későbbi sérültség kockázatát, és intelligenciájukat is fokozta.

Német gyermekorvosok és pszichológusok kétszáz, 1993 és 1998 között született, 1000 gramm alatti újszülöttet vizsgáltak meg születésükkor, majd tíz évvel később megismételték a felmérést. Achim-Peter Neubauer koraszülött-specialista szerint a vörösvértest-termelésben segítő EPO megvédi az agyat az agyvérzés következményeitől, az idegsejtek nem károsodnak.

Kollégáival ezen kívül kiderítették, hogy a hormon segíti az idegsejtek növekedését és regenerációját is – írja a Die Welt címí német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Az agyvérzés ellenére a kezelt koraszülöttek 52 százaléka átlagos szellemi és testi fejlődésen ment keresztül, ellentétben a kezelésben nem részesült kontrollcsoporttal, ahol ez az arány csak a hat százalékot érte el. A koraszülöttként EPO-val kezelt iskolások intelligenciahányadosa is magasabb volt. Több mint hatvan százalékuk teljesített a normálisnak megfelelő 85 százalék felett, míg a kontrollcsoportból csupán 24 százalék.

Az orvoskutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eritropoietin-kezelés révén az agyvérzéses koraszülöttek normális fejlődésre való esélye nagyjából egyenlő lett az agyvérzés nélküli gyerekekével.