Kétezeréves császári bronzszekerek a sanghaji világkiállításon

Több mint kétezer évvel ezelőtt készült és eddig Kína első császárának mauzóleumában pihent az a két bronzszekér, amelyeket a tervek szerint az idei sanghaji világkiállításon csodálhat majd meg a nagyközönség.

A Csin Si-huang (Qin Shihuang Kr. e. 259-210) császár mauzóleumában őrzött bronzszekerek kiállításának terve egyenlőre még a Kulturális &Oumlrökségek &Aacutellami Igazgatóságának jóváhagyására vár – mondta Csu Hszüe-ven (Zhu Xuewen), a Hszianban míködő Csin Si-huang síremlékmúzeum egyik kutatója.

"Sanghajból már érkezett egy csoport a múzeumba az előmunkálatok elvégzésére. Biztosnak kell lennünk benne, hogy örökségünk darabjai biztonságban lesznek, ha végül útnak indulnak a világkiállításra" – tette hozzá.

A szekereket 1980-ban a Sanhszi (Shaanxi) tartománybeli Lintong megyében lévő császári mauzóleumtól mintegy 20 méterre, egy áldozati gödörben találták meg. Elhelyezkedésük leginkább a díszkísérethez volt hasonló.

Az első szekér elé befogott négy bronzból készült ló gyeplőjét egy esernyő alatt álló császári hivatalnok tartotta, míg a szintén négy ló vontatta hátsó szekeret két fülke díszítette. A férfiak és a lovak nagyjából fele akkorák, mint életnagyságban, és feltehetőleg Kr.e 210-ben, a mauzóleum megépítésének idején készítették őket.

A szekerek nagyjából olyan idősek, mint a szintén Csin Si-huang nevéhez fíződő agyaghadsereg. &Aacutem a világjáró cseréphadsereggel ellentétben, a bronzszekereket tilos kivinni az országból – mondta a szakember.

Az első Kína által szervezett világkiállítás május 1-től október 31-ig tart majd nyitva és eddig 192 ország, valamint 50 nemzetközi szervezet jelezte részvételét. A kiállításon a legújabb építészeti és míszaki fejlesztések kapnak majd helyet.