A “jó” prionok egészségesen tarthatják az idegeket

Egérkísérletek azt mutatták, hogy a prionfehérjék létfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek nyúlványait körülvevő burok fenntartásában – közölték svájci kutatók a Nature Neuroscience címí szaklapban.

A zürichi egyetemi kórház kutatói szerint lehetséges, hogy a "jó" prionok hiánya betegséget okoz a perifériás idegrendszerben.
A prionfehérjékre az elmúlt években irányult a tudósok figyelme, amikor a szivacsos agyvelősorvadás, például a kergemarhakór, illetve embernél a Creutzfeldt–Jacob-kór hátterét keresték. Ezt a degeneratív és gyógyíthatatlan állapotot mai ismereteink szerint hibás térszerkezetí, fertőző prionfehérjék okozzák.

A zürichi kutatók azonban a prionfehérjék normális térszerkezetí változatát vizsgálták olyan egerekben, amelyeknél kevesebb prion termelődött a szokásosnál. Ezek az egerek ellenállóak a prionbetegségekkel szemben, ám más abnormalitások fejlődtek ki náluk, például a perifériás idegsejtekben, amelyekben az idegszálat körülvevő védőburok sérült.

Ezek az idegek szállítják a központi idegrendszerből, az agyból és a gerincvelőből az utasításokat a szervekhez és a végtagokhoz. Megállapították, hogy a prion neuronokból való eltávolítása után a védőburok sérült, és az idegsejtek degenerálódtak.

A svájci kutatók még korainak tartják következtetések levonását. 2007-ben a Leedsi Egyetem kutatói Nigel Hooper vezetésével azt állapították meg, hogy az egészséges prionok jelenléte némi védettséget nyújt az Alzheimer-kór kialakulása ellen. "

Vannak bizonyítékok arra, hogy több különböző szerepet játszhatnak (a prionok), attól függően, hol találhatók meg a szervezetben" – mondta Hooper a BBC hírportáljának (http://newsvote.bbc.co.uk).