Mennyi fluorid legyen a gyerekfogkrémben?

A fluoridok megkeményítik a fog külső zománcrétegét, és meggátolják a baktériumok elszaporodását – vitatott azonban, hogy mennyi az optimális fluoridtartalom a fogkrémekben.

Egy új tanulmány szerint a hat éven felüli gyerekek fogait a legalább 1000 ppm – 1000 milligramm egy kilogramm fogrémben – fluoridtartalmú fogkrém védi hatékonyan a szuvasodás ellen.

Helen Worthington, az angliai Manchester School of Dentistry professzora és munkatársai 75, a fogkrémek fluoridtartalmával foglalkozó klinikai tanulmány eredményeit összesítették a The Cochrane Library címí szaklapban, amelynek cikkét a Die Welt címí német lap internetes kiadása (www.welt.de) ismertette.

Megállapították, hogy ha a fluoridtartalom 1000 ppm alatt van, a fogkrém megelőző szerepe jelentősen csökken: egy 440 és 550 ppm közti fluoridtartalmú fogkrém éppoly hatástalan, mint egy fluoridmentes termék. Az iskoláskorig használatos gyerekfogkrémek fluoridtartalma többnyire 500 ppm körüli.

A hat és nyolc év közötti gyerekek fogzománca rendkívül érzékeny – figyelmeztetett Christiane Goepel, a Német Gyermek-fogápolási Munkaközösség munkatársa, ezért ebben a korban feltétlenül szükséges az 1000 ppm fluoridtartalmú fogkrém használata.

Worthington azonban arra is utalt a tanulmányban, hogy a túl sok fluorid káros lehet. Az 1000 ppm-nél jóval több fluoridot tartalmazó fogkrém megnövelheti a dentális fluorózis kockázatát. A túladagolás a fehértől a barnáig terjedő elszíneződést okozhat a fogzománcon, különösen az öt-hatéves gyerekeknél. A felnőttek számára 1500 ppm az optimális fluoridtartalom.