Az ecuadori Yasuní Nemzeti Park rejti a Föld egyik legváltozatosabb élővilágát

Egy kutatócsoport felmérése szerint az Amazonas ecuadori részének közepén elterülő Yasuní Nemzeti Parkban rendkívül sokféle, rekordszámú növény- és állatfaj él, a tervezett olajkinyerés azonban fenyegeti e földi paradicsom létét.A PLoS ONE címí folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a Yasuní Dél-Amerika, és egyben valószíníleg a világ legváltozatosabb élővilágának ad otthont. Eddig 596 madárfajt határoztak meg területén, ami hihetetlen sokszíníségről tanúskodik, és az egész bolygón nincs párja – ecsetelte a ScienceDaily tudományos hírportál szerint Peter English, a Texasi Egyetem madárspecialistája. Kétéltíekből a mai napig 150 fajról sikerült tudomást szerezni, ami szintén világrekordnak számít ekkora területre nézve – közölte Shawn McCracken, az egyetem biológusa.
A parkban több békafaj őshonos, mint amennyi az Egyesült &Aacutellamokban és Kanadában együttvéve előfordul.
A kutatók ezenkívül arról is megbizonyosodtak, hogy a Yasuní egy átlagos hektárja 655 fafajnak ad otthont, ami szintén több, mint az Egyesült &Aacutellamokban és Kanadában őshonos fák összesített fajszáma. Huszonöt hektárra vetítve a fafajok száma pedig több mint 1100-ra kúszik. Egy hektáron több fa-, bokor- és liánfaj található itt, mint bárhol máshol a világon – mondta Gorky Villa ecuadori botanikus.
A leghatásosabb statisztikai adat valószíníleg az, hogy a Yasuní rengetegében egy hektáron becslések szerint 100 000 rovarfaj él. Terry Erwin entomológus szerint ez az eddigi legmagasabb becsült fajszám egységnyi területen minden élőlényt egybevetve.
Ami a Yasunít még értékesebbé teszi, az az, hogy kivételes biodiverzitását hosszú távon is képes fenntartani – fejtette ki Matt Finer, a Save America’s Forests neví amerikai környezetvédő szervezet munkatársa. A régió klímája ugyanis valószíníleg akkor is nedves marad, amikor az éghajlatváltozás következtében az Amazonas keleti részén fokozódik a szárazság.
A tudósok néhány javaslattal is előálltak. Az egyik legfontosabbnak azt nevezték, hogy a parkon belül ne lehessen új olajkutatásokat, illetve ezzel kapcsolatos fejlesztéseket végezni, különösen nem a viszonylag érintetlen északkeleti csücsökben, ahol gazdag olajkészletek bújnak meg a föld alatt.
Az ecuadori kormány támogatja a Yasuní-ITT kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a park legnagyobb olajtartalékai tartósan a föld alatt maradnának. Matt Finer szerint szükség lenne a kezdeményezés nemzetközi támogatásra is, máskülönben folytatódnának a feltárások a Yasuní szívében.