A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére nem az otthoni szélturbina a megoldás

Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére nem jelentenek megoldást a kisteljesítményí, családi házakhoz telepített napelemek és szélturbinák – figyelmeztettek brit mérnökök.Doug King professzor a brit Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Enginering) beszámolójában fejti ki, hogy a kibocsátáscsökkentés eléréséhez sokkal jobban járnak, ha a lakóépületek energiaigényét csökkentik, mintsem megújuló energiák felhasználásával tovább táplálják a korszerítlen épületeket.
David Cameron, a brit ellenzék konzervatív miniszterelnök-jelöltje egyike azoknak, akik a kisteljesítményí szélturbinákban látják a megoldást, a politikus ráadásul fel is szereltetett egyet London előkelő negyedében, Notting Hillben található házának tetejére.
A brit szakemberek látszat-környezettudatosnak nevezik azokat, akik az energiatakarékossági szempontoknak nem megfelelő épületekre látványosan megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközöket telepítenek.
"Ezek eredményessége szinte a nullával egyenlő, ha továbbra is olyan energiaéhes épületek épülnek, mint az eddigiek" – mondta King.
A szakember szerint a jelenlegi, energiafelhasználás szempontjából rossz hatásfokú és még 2050-ben is használatos épületeknél jobban járnak, ha a fítési rendszerek termosztátokkal való kiegészítését, illetve az energiatakarékos világítást helyezik előtérbe.
Az épületek tervezésénél pedig fontos a hőtartó és a jó hőtároló-képességgel rendelkező falazatok alkalmazása, illetve az ablakok kialakításánál a természetes fény hatékonyabb kihasználása.
King továbbá arra figyelmeztetett, hogy az épületek energiaigényének és az alacsony energiájú ház fogalmainak megértése nélkül az építőiparnak nehézséget fog okozni a kormány 2020-ra kitízött célja: hogy minden új épület a "zéró szén-dioxid-kibocsátású" építmény kategóriájába essen.