Robotszobalányt fejlesztettek ki a dél-koreai tudósok

Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul a dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány.A Mahru-Z fantázianeví, emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és hat ujjal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat – számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média. "Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a vizuális képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat és felismeri, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja azokat" – mondta el a Korea Times címí lapnak adott interjújában, Ju Bam Dzse, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője.
"Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel" – tette hozzá a szakember. Az intézménynek két évébe tellett a soha el nem fáradó szobalány kifejlesztése, amely 1,3 méter magas, a súlya pedig 55 kilogramm. Az új robot képes együttmíködni a még kerekeken guruló korábbi változatával, a Mahru-M-mel, mivel mindkettőjük könnyen irányítható egy távoli számítógépről.
Az emberi mozdulatok utánzásában a jelenleg legfejlettebbnek számító Mahru-Z amellett, hogy felismeri az elvégezendő aprófeladatokat, a kutatók elmondása szerint még arra is képes, hogy olyan feltételek között dolgozzon, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára. &Aacutem mindezek ellenére a robot kereskedelmi forgalomba kerülése még meglehetősen messze van. A tudományos intézet évente nagyjából 3,5 millió dollárt (652 millió forint) költ a robot kutatásra. 2006 óta pedig némi állami támogatást is kapnak a munkájukhoz.