Tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem

Hormonális okból, tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem – állítják német kutatók.Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát.
Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetí. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők kevesebb tesztoszteront termelnek. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést – magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója a DZKF német klinikai folyóirat szerint (www.dzkfblog.de) .
A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek míködését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását.
A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását. Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni azok tényleges hasznát – hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis – még balzsam formájában is – megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.