Nem várt széntárolók: a tüskésbőríek

Nem csupán a növények, az állatok is képesek szénvegyületeket elnyelni, a tüskésbőríek (Echinodermata) ráadásul számottevő mértékben – derül ki egy brit kutatásból.A tengerfenék lakói, amelyek ismertebb képviselői a tengeri csillagok, tengeri uborkák és tengeri sünök, évente mintegy 0,1 gigatonna (milliárd tonna) szenet használnak fel, elsősorban meszes vázuk felépítéséhez. Ez tekintélyes "szénraktárrá" teszi őket – mutattak rá a Southamptoni Egyetem kutatói az ESA Ecological Monographs címí szaklapban.
A talajlakókhoz képest a pelágikus – tehát a nyílt vízben élő – élőlények, elsősorban a fitoplanktonok 0,4 és 1,8 gigatonna közötti szenet nyelnek el évente. Az emberek ezzel szemben összesen 5,5 gigatonna körüli szénmennyiséget lehelnek ki a levegőbe minden évben.
Mario Lebrato és csapata először azt vizsgálta, hogy mennyi kalcium-karbonátot (mészkövet) szívnak fel a kifejlett tüskésbőríek, illetve mi történik a mésszel, miután az állatok elpusztulnak. Az Atlanti-óceán legkülönbözőbb helyszíneiről számtalan tüskésbőrít gyíjtöttek be, megtisztogatták, majd lefagyasztották őket, végül porrá őrölték és kielemezték a maradványokat.
A kiszámolt szénmennyiséget felszorozták a Földön található tüskésbőríek becsült állományával. Az eredmény más kutatókat is meglepett. Egyesek szerint az elnyelt szénmennyiség még ennél több is lehet, mivel az egyenlítő környékén jóval több tüskésbőrí él, csak őket még gyakorlatilag nem kutatta senki sem.