Kanadai eszkimók: nem fenyegeti kihalás a jegesmedvéket

Nem fenyegeti a kihalás veszélye a jegesmedvéket a klímaváltozás miatt – állítják a kanadai eszkimók.A természetvédők és a nyugati ipari társadalmak általános véleményével szemben az inuitok azt az álláspontot képviselik, hogy a klímaváltozás megkönnyíti a ragadozók számára a táplálékkeresést.
Az őslakosok, akik évezredek óta követik az állatokat, létrehoztak egy ingyenes jegesmedve-forródrótot, amelynek segítségével a vadászok és a prémvadászok megoszthatják megfigyeléseiket, illetve saját véleményüket.
A bejegyzéseket egy adatbankban gyíjtik. A KNR grönlandi rádióadó internetes beszámolója szerint a kezdeményezés alapjául az Egyesült &Aacutellamok törekvései szolgálnak, amelyek a jegesmedve-vadászat és az állatokból készített termékek, többek között prémjük nemzetközi kereskedelmének betiltására irányulnak.
A beszámoló szerint a kanadai inuitok a gazdag amerikaiaknak szervezett jegesmedve-szafarikkal és a trófeák kereskedelmével évente összesen 15 millió koronát (csaknem 5,5 milliárd forintot) keresnek.