Tíz év múlva 24 millió kínai férfi keresheti majd hiába élete párját

Tíz éven belül 24 millióra nőhet azoknak a férfiaknak a száma, akik hiába keresnek maguknak társat – állapították meg kínai kutatók az okokat és a problémára a megoldást keresve.A hivatalosan nem engedélyezett, de a múltban – különösen vidéken – gyakorta előfordult szelektív abortuszok révén immár közismert, hogy Kínában jelentős mértékben felborult a nemek aránya. A hagyományok miatt a fiúk, a férfiak kerültek többségbe.
A trend 2005-től némileg kiegyensúlyozottabbá vált, akkor 100 kislányra 119 kisfiú jutott, vagyis az arányok még messze vannak az egészségestől, ami 103-107 között lenne.
A kutatók egy része szerint idővel természetesen megnő majd az agglegények száma, míg más – a Global Times címí kínai napilap összeállításában megszólaló – szakértők azt jelzik előre, hogy az átrendeződés ettől eltérő dimenziókban várható. &Iacutegy például az alacsony jövedelmíek sokkal nehezebb helyzetbe kerülnek majd, illetve átlagban meg fog nőni a házastársak közötti korkülönbség.
Valószínísíthető, hogy a szegény vidéki területeken kitolódik majd a párválasztás időpontja, illetve sokan beláthatóan arra kényszerülnek majd, hogy egyedül éljék le az életüket, ami családvonalak elhalásához fog vezetni. Egy negyven év feletti férfinak vidéken már nehéz lesz megnősülnie – vélik a társadalomkutatók.
A múlt század 70-es éveinek végén bevezetett kínai családtervezési politika vadhajtása nagyrészt annak a következménye, hogy amikor az 1980-as évek második felében a B-ultrahang segítségével lehetővé vált a magzatok nemének megállapítása, sok várandós asszony elvetette kislányát, hogy nagyobb esélyt adjon a hagyományosan "értékesebb" fiú születésére.