Szerelem első zümmögésre

Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül?Egy új kutatás szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.
Az Anopheles gambiae szúnyogok hordozzák a malária élősködőt, amely több mint egymillió ember halálát okozza évente. A csoport hat faját a kutatók csupán molekuláris tesztekkel képesek megkülönböztetni egymástól. A nyugat-afrikai Burkina Fasóban az egyik faj két típusa (M és S alakja) egyszerre rajzik, egymással mégis ritkán párosodnak. Gabriella Gibson, a Sussexi Egyetem orvosi entomológusa annak járt utána, hogyan tudják egymást megkülönböztetni a változatok.
Gibson kollégáival lárvákat gyíjtött Burkina Fasóban, majd a laborban megvárták, míg kifejlődnek. Akkor hátukra rövidke drótot erősítettek, és bemutatták őket ellenkező nemí, hasonlóképpen rögzített szúnyogoknak. A párocskák egy helyben verdestek szárnyaikkal. A szárnycsapások gyorsítása és lassítása révén keletkező "zenét" mikrofon vette fel.
A szúnyogok összhangba hozták zümmögésüket, de csak akkor, ha ugyanabba a típusba tartoztak. Az összhang azt jelentette, hogy amíg a nőstény kettőt csapott szárnyaival, az alatt a hím hármat. Lábaikkal pedig egymás felé tapogatóztak közben. Ha eltérő típus egyedei kerültek egymással szembe, nem jött létre a harmónia, és a szúnyogok sem mutattak különösebb érdeklődést egymás iránt – írta a Science magazin hírportálja (http://sciencenow.sciencemag.org).
A szúnyogok nem hallanak a zümmögés tartományában, ehelyett a csápjuk tövében elhelyezkedő úgynevezett Johnston-féle szerv érzékeli a rezgéseket. Gibson érzékeltetése szerint ha az Anopheles gambiae két különböző típusa próbál együtt zümmögni, az olyan, mintha két ember különböző nyelven próbálna egymásnak telefonálni.
A kutatás első ízben magyarázza meg, hogyan marad genetikailag elkülönülve az M és az S alak az Anopheles gambiae csoporton belül – ugyanis ez a kétalakúság a többi fajnál is előfordul.