Pirekord

123 milliárd tizedesértékkel tovább számolta ki a pit, mármint a kör kerületének és átmérőjének hányadosát az eddigi legpontosabb eredménynél egy brit matematikus.Fabrice Bellard közel 2,7 billió tizedesig haladt az osztással, ráadásul úgy, hogy olcsóbban produkálta az eredményt, mint a korábbi rekordszámítás. Azt tavaly érték el Japánban, de "csak" 2,6 billió tizedesig. Az eredményhez kétezerszer gyorsabban míködő és több ezerszer drágább szuperkomputert használtak, mint most Bellard, aki pusztán asztali számítógépet.
A 2,7 milliárd tizedes pontosságú hányados terjedelmességét segíthet felfogni az a számítás, mely szerint, ha másodpercenként egy számjegye jelenik meg a törtnek előttünk, akkor 49 ezer évig nézhetjük a számot – ami igazán "nagy szám".
Bellardot azonban nem a pi pontosítása érdekli, hanem az algoritmus, mellyel pontosabban lehet számolni – és nem csak a pit – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.
A pit egyébként Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a XVI. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal. Bő 400 év kellett a legfrissebb, 2,7 billió tizedes eredményhez.
A minél pontosabb pit egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják: ha a masina nem míködik tökéletesen, akkor a hányados valamelyik – vagy több – számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.