Az Univerzum gyerekkora

A világegyetemről eddig készült legkorábbi felvételeket szolgáltatta a Hubble írtávcső, amely a csillagokat 600 millió évvel az ősrobbanás után kapta lencsevégre, “totyogós” korában mutatva be az univerzumot.
A tudósok a felvételeket az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyílésén mutatták be. A korai univerzumról ezek a legkomplexebb felvételek, amelyeken a galaxisok láthatók a csillagokkal egyetemben. Utóbbiak már a későbbi csoportosulások félreismerhetetlen jeleit mutatják. (A galaxis olyan csillagokból, csillagközi anyagból, sötét anyagból és egyéb égitestekből álló képződmény, amelyet tagjainak egymásra kifejtett gravitációs vonzása tart együtt).
"Ezek a fiatal galaxisok még nem öltötték az általunk ismert spirális vagy elliptikus alakzatokat. Egyébként sokkal kisebbek, s kék a színük, utóbbi azzal magyarázható, hogy a fejlődés ezen szakaszán meglehetősen kevés nehézfémet tartalmaztak" – magyarázta Garth Illingworth, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem asztronómiaprofesszora, aki a felvételeket bemutató csapat tagja volt. Hozzátette: a felvételeken nagyon kis galaxisokat láthatók, amelyek a jelenkori nagy galaxisok kezdeményei.
Mint Garth Illingworth rámutatott, a Hubble írtávcső, ameddig tavaly meg nem javították, s fel nem szerelték egy új, infravörös kamerával, "csupán" az ősrobbanás utáni 900 millió évig volt képes "visszamenni az időben". A Hubble írteleszkópnak kulcsszerepe van abban, hogy sikerült meghatározni a világegyetem korát, amely 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett. Ez egy hosszú tudományos vitának vetett véget.
&Aacutem bármilyen messze is képes a Hubble visszamenni a múltba, nem látja az első galaxisokat, ezt új obszervatóriuma, a várhatóan négy éven belül elkészülő James Webb-teleszkóp segítségével kívánja megvalósítani az Amerikai &#368rkutatási Hivatal, a NASA. A projekt 4,5 milliárd dollárba (csaknem 843,7 milliárd forintba) kerül, s négy év múlva helyezik üzembe.
"A kezdetekhez vezető útra léptünk" – jegyezte meg Neil deGrasse Tyson, az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikusa. Mint kifejtette, minden egyes lépés, amely közelebb viszi a tudósokat a kezdetekhez, számos olyan dologra világít rá, amelyről nem tudtak.
Az új Hubble-felvételeken egyaránt láthatók a távoli múltban létező egyszeríbb galaxisok és a későbbi, fejlettebb "fajtársaik" Az eredmény egy kozmikus "családi" fotó, amely az ősrobbanás óta eltelt több mint 13 milliárd év különböző korú és fejlettségí galaxisait láttatja.
"Mindenki szereti nézegetni saját gyermekkori fényképeit. A világegyetem ’gyermekkori’ felvételei ennélfogva mindannyiunk számára nagy érdekességet jelentenek" – hangsúlyozta Neil deGrasse Tyson, aki nem volt részese a Hubble-felvételeket elemző kutatócsoportnak.