“Fanyüvő” homárokat fedeztek fel a csendes-óceánban

A tengerek mélyén igen korlátozottak az élelemforrások, így nem csoda, hogy akad olyan homárfajta, amely jobb híján az elsüllyedt hajók faanyagára fanyalodott.A szokatlan étkezési szokásokkal bíró lényekre belga kutatók bukkantak a Csendes-óceánban, Vanuatu közelében.
A LiveScience (http://www.livescience.com) címí tudományos hírportál szerint a Liege-i Egyetem kutatói a Marine Biology tengerbiológiai szaklapban számoltak be a felfedezésről.
A Galatheidae, Chirostylidae és Kiwaidae családba több mint 850 homárféleség tartozik, amelyeket általában dögevőknek tartanak. A most felfedezett Munidopsis andamantica homárféleség viszont az első, amely faanyaggal táplálkozik.
A tengerbiológusok közel ezer méteres mélységből elsüllyedt hajókról származó faanyagot hoztak a felszínre. A deszkákon hemzsegtek a kagylók, rákok, köztük szép számban fordultak elő a Munidopsis andamantica egyedei, utóbbi belei tömve voltak famaradványokkal. A tudósok a Munidopsis andamantica emésztőrendszerében baktériumokat és gombákat is felfedeztek: ezek egy része minden valószíníség szerint a homárféleség bélflórájához tartozott, és a szokatlan táplálék megemésztését volt hivatott segíteni. A többi mikroorganizmust viszont a hajódeszkákról "legelték le" az állatok.
A Munidopsis andamantca másutt fellelt egyedeinek emésztőrendszerében növényi maradványok és algák mellett korálokat is találtak. A tudósok ebből arra következtettek, hogy ez a homárféleség a baktériumokkal és gombákkal "físzerezett", nehezen emészthető táplálékra szakosodott, a tengerek mélyén ugyanis nem lehet válogatni, mindent, még a legszokatlanabb "étkeket" sem szabad hagyni kárba veszni.