Parafa síríségí bolygót fedezett fel a Kepler

A parafa síríségéhez hasonlóan könnyí távoli bolygót fedezett fel a NASA írteleszkópja, a Kepler – számolt be amerikai csillagászok egy csoportja az AAS amerikai asztronómiai társaság éves ülésén Washingtonban.Az egyelőre Kepler-7b nevet viselő égitest a Naphoz hasonló csillag körül kering a Leier csillagképben. Az újonnan felfedezett bolygó sírísége négyzetcentiméterenként 0,17 gramm, ezzel épphogycsak meghaladja a parafa négyzetcentinként 0,15 grammos síríségét.
"A Kepler-7b a legkönnyebb bolygók egyike, amelyet eddig felfedeztek" – számoltak be a William Borucki által vezetett NASA-tudósok a Science címí tudományos folyóirat internetes kiadásában is.
A 2009 márciusa óta míködő írteleszkóp a megfigyelés első heteiben további, úgynevezett exobolygókat – vagyis a Naprendszeren kívüli bolygókat – fedezett fel. Ezek közül három hasonlóan extrémen könnyí a nagyságához képest. A Kepler által felfedezett bolygók a Naprendszer legnagyobb bolygójához, a Jupiterhez képest jelentősen könnyebbek, ugyanakkor sokkal nagyobbak.
A Kepler írteleszkóp küldetése, hogy a Földhöz hasonló bolygókat keressen a galaxisban.