Skizofrén egereket tenyésztettek

Amerikai kutatók géntechnológiai módszerek segítségével skizofrén egereket tenyésztettek ki.Eddig nem léteztek modellek, amelyek alapján az orvosok terápiákat fejleszthettek volna ki erre a pszichikai betegségre. A világ népességének egy százalékát érintő skizofrénia megváltoztatja az ember gondolkodásmódját. A betegek képzelődnek vagy elvesztik a valósággal való kapcsolatukat, másként érzékelik környezetüket, mint az egészséges emberek. A betegség oka máig rejtély, kialakulásáról számos elképzelés létezik. A genetikailag módosított egerek segítségével most lehetővé vált az orvosok számára, hogy megvizsgálják a gyógyszerek hatékonyságát.
Az egerek pszichéjét úgy változtatták meg a kutatók, hogy kikapcsoltak egy gént, amely egyfajta fék szerepét játssza az agysejteknél – írta a Der Spiegel címí német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Ezzel megsemmisítették bizonyos idegsejtek stimulálásának és gátlásának az egyensúlyát. Ezek az idegsejtek segítik az agyat, hogy feldolgozza a beáramló információözönt a döntések számára.
A kísérletek során Lin Mei, a Georgiai Orvosi Főiskola kutatója és munkatársai pontos információkat gyíjtött a zavart állatok viselkedésformáiról. &Oumlsszehasonlították például, hogyan tanulnak az egészséges és a pszichikailag megváltoztatott egerek. Egy rekesz nyolc járatában egy-egy jutalomfalatot helyeztek el, ám ha az állat pár másodperc elteltével ugyanabban a járatban keresgélt, már nem járt szerencsével. A skizofrén egereknek jóval több időbe telt megtanulniuk ezt, mint egészséges társaiknak, és sok időt pazaroltak el az üres járatok ellenőrzésével.
A kutatók abban bíznak, hogy a zavart egerek segítségével hatékonyabb terápiákat tudnak kifejleszteni. Jelenleg már a piacon kapható gyógyszereket tesztelik a rágcsálókon.