Először sikerült megmérni az evolúció ütemét

Német fejlődésbiológusoknak első ízben sikerült megmérniük az evolúció sebességét.
A kutatók kiderítették, hogy az örökítőanyag minden egyes építőeleme átlagosan 143 millió generációnként mutálódik. Ez roppant gyors tempónak számít – írták a Science címí tudományos folyóiratban a tübingeni Max Planck Fejlődésbiológiai Intézet munkatársai a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint.Az evolúció most mért sebessége megmagyarázza, hogy miért veszítenek hatásukból a gyomirtók mindössze néhány év elteltével.
A tübingeni kutatók a lúdfí (Arabidopsis thaliana) genetikai fejlődését követték nyomon 30 generáción keresztül, elváltozásokat keresve növény örökítőanyagában. Arra az eredményre jutottak, hogy egy DNS-építőelem egy generáción belül egy a 143 millióhoz valószíníséggel változik meg.
Ha belegondolunk, hogy mennyi DNS-építőelem alkotja minden egyed örökítőanyagát, és hogy egy fajon belül mennyi egyed létezik, összességében hihetetlen sebességet kapunk – mutattak rá a kutatók. – Ezáltal az élőlények néhány generáció alatt alkalmazkodhatnak az új körülményekhez. &Iacutegy lesznek ellenállóak a gyomok is az irtószerekkel szemben.
A kutatók abból indulnak ki, hogy az embernél is hasonló gyakorisággal fordulnak elő mutációk. A Földön jelenleg élő közel hétmilliárd ember esetében minden egyes DNS-építőelem mutálódik folyamatosan valahol a bolygón.