Hét nő sílécen elérte a Déli-sarkot

Múlt héten heten sikeresen elérték a Déli-sarkot a másfél hónappal ezelőtt indult nyolcfős női expedícióból.A nem mindennapi vállalkozás tagjai sílécen indultak a Déli-sarkra, hogy emberpróbáló teljesítményükkel ünnepeljék az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját.
Az antarktiszi bázisról november 23-án indult csapat naponta 6-10 órát síelve 900 kilométert tett meg a déli pólusig.
Az expedíció tagjai egy-egy szánt húztak maguk után, amelyen a negyven napra elegendő 80 kilogrammnyi élelmiszert és felszerelést szállították.
A Nemzetközösség Női Antarktisz Expedíciója 130 kilométert elérő óránkénti szélsebességre, és akár mínusz 40 Celsius fokos hidegre is felkészült. Az út harmadik napján azonban a jamaicai Kim-Marine Spence ujjain a fagysérülés tünetei jelentkeztek, ezért nem folytathatta a túrát.
A folyamatosan a horizont felett látott nap ellenére a napsugárzás jelentős részét a fehér hó visszaveri, ezért a nap melegének hiánya – kombinálva a tengerszint feletti háromezer méteres magassággal – azt eredményezi, hogy a Déli-sarkon van a föld legzordabb éghajlata.
Az expedíció tagjai nyolc, Nemzetközösséghez csatlakozott országból – Bruneiból, Ciprusról, Ghánából, Indiából, Jamaicából, &Uacutej-Zélandról, Szingapúrból és Angliából – származnak.
A csapat már az út kezdetén nehézségekbe ütközött, ugyanis az Argentína által felügyelt Patriot Hills mellett egy szélvihar annyira megtépázta sátraikat, hogy kölcsönsátorban kellett meghúzniuk magukat, míg megfoltozták a sajátjaikat.