A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok kialakulását

A háztartásokban és kórházakban is elterjedten használt fertőtlenítőszerek is hozzájárulnak a baktériumok életmentő antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességének kialakulásához – adták hírül kutatók.&Iacuter szakemberek a Pseudomonas aeruginosa neví kórokozó terjedését vizsgálták, de állításuk szerint más kórházi szuperbaktériumokra is érvényes lehet megállapításuk.
A P. aeruginosa baktérium egymagában felelős a kórházi fertőzések mintegy tizedéért. Ez az úgynevezett opportunista baktérium a legyengült immunrendszerí embereket támadja meg, jellemzően a tüdőt és a húgyutakat, valamint a sebeket fertőzi.
Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy a kórokozó gyorsan mutálódik, mely során ellenállóvá válik a benzalkonium-klorid (BSK) néven ismert fertőtlenítőszerrel szemben. A BSK igen gyakran alkalmazott fertőtlenítőszer, hatásos algák, gombák és baktériumok ellen. A megváltozott DNS-í, mutálódott baktériumtörzs azonban a BSK négyszázszor nagyobb koncentrációját is kibírta.
Még nagyobb gondot okozhat, hogy eközben a ciproflaxin hatóanyagú antibiotikummal szemben is rezisztens lett, noha korábban nem találkozott ezzel a szerrel. A ciproflaxin élvonalbeli gyógyszere számos baktériumfertőzésnek, a lépfene fontos ellenszere.
Gerard Fleming, az &Iacuter Nemzeti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint komoly aggodalomra ad okot a megállapítás, hogy a fertőtlenítővel szemben rezisztens baktériumtörzs tízszer gyorsabban alakított ki ellenállóképességet az antibiotikummal szemben is, mint az alapbaktérium.
A kutatók az eredeti és mutálódott baktériumokat olyan környezetbe helyezték, amilyenbe a kórházakban is kerülnek: higított fertőtlenítős közegbe. A mutáns törzs jóval versenyképesebbnek bizonyult, rövid idő alatt lehagyta szaporodásban az eredeti baktériumtörzset.
"Ez azt jelenti, hogy gondban vagyunk, a fertőtlenítő elősegítheti az antibiotikum-rezisztenciát" – mondta Fleming. A kutatók szerint mindez nem azt jelenti, hogy el kellene hagyni a fertőtlenítést, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelően kell alkalmazni a fertőtlenítőszereket.
A tanulmány a Microbiology címí szakfolyóirat következő számában, januárban jelenik meg.