&#336ssejtkutató: Az Alzheimer-kór nem gyógyítható őssejtekkel

Az Alzheimer-kór valószíníleg nem gyógyítható őssejtekkel – közölte a Der Tagesspiegel címí lapban megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató."Nem tudom elképzelni, hogy a betegséget sejtterápiával befolyásolni lehet. Ez vágyálom" – mondta Jaenisch, aki az amerikai Massachusettsi Míszaki Egyetem (MIT) Whitehead Intézetében dolgozik.
Ennek ellenére úgy véli, az őssejtek fontos szerepet játszanak a betegség elleni harcban. "Az őssejtekkel sokkal jobban vizsgálható az Alzheimer-kór, így fennáll a lehetősége, hogy megfelelő gyógyszert találnak a betegségre" – magyarázta.
Jaenisch szerint valószíníleg elsőként a csontvelőbetegségeket kezelik majd rutinszeríen őssejtekkel. Ezeknél a betegségeknél ugyanis könnyen kicserélhetők a sejtek. Eddig azonban nem sikerült az őssejteket a kívánt sejtekké átalakítani.
"&Aacutellatmodellekben viszont a sarlósejtes vérszegénységet már gyógyítani tudtuk" – mondta Jaenisch. Ezen túlmenően még a cukorbetegségnél tartja lehetségesnek a kutató az őssejtterápiát a jövőben, ám az időpont jóslására nem vállalkozott. "Azt hiszem, hamarabb, mint gondolnánk, ám az ilyesmit soha nem lehet megjósolni" – tette hozzá Rudolf Jaenisch, aki a világ egyik legelismertebb őssejtkutatója. Az idei év elején neki sikerült előállítania őssejteket egy Parkinson-kóros beteg bőrsejtjeiből, majd azokat idegsejtekké alakítani.