Ivóvíz a ködből

&Oumlt hatalmas, különleges hálóval nyernek vizet a Lima kopár lankáin hajnalonként megülő ködből, ami Bellavista negyed lakosai számára életmentő megoldás.Peru fővárosa mindig is vízhiánnyal küzdött földrajzi elhelyezkedése miatt: a Csendes-óceán partja és az Andok között húzódó sávban nem esik elegendő csapadék ahhoz, hogy ellássák vízzel a Lima térségében élő 8,3 millió embert. A város déli részein nincs vezetékes vízhálózat, de még kút sem. Két német kutató, Anne Lummerich és Kai Tiedemann ezért indította el a Zöld Sivatag elnevezésí projektet három éve.
Bellavista del Paraiso tulajdonképpen pár poros utca Lima nyomornegyedein belül. Az ott lakók csupán tartálykocsiból juthatnak édesvízhez, ráadásul kilencszer annyiért, mint a város más – jobb – részein. A mintegy 200 család ezt többnyire nem is engedheti meg magának. A metropolisban amúgy összesen 1,3 millió ember vízellátása vár megoldásra.
A szegény negyedek közül Bellavista az első, amely rendelkezik úgynevezett ködfogókkal. Télen éjszakánként így akár 60 liter vizet is ki tudnak nyerni – írta a Die Welt címí német lap internetes kiadása (www.welt.de).
A nyolcszor négy méteres hálók egyenként nem egészen 540 euróba kerültek. A köd lecsapódik a függőlegesen felállított szerkezet felületén, majd egy kis alumíniumcsatornába folyik. Onnan csövek vezetik téglából épült tartályokba és egy földbe vájt medencébe. A vizet kénytelenek tablettákkal kezelni a Dengue-lázat terjesztő szúnyogok ellen, de ezt követően főzésre, mosásra, takarításra és öntözésre is használhatják a lakosok.
A rendszer karbantartása kemény munka, de Bellavista lakóinak megéri, hogy hetente kétszer felmenjenek a csúszós ösvényeken ellenőrizni a hálókat. Nyolcszáz bokrot is ültettek, hogy ellensúlyozzák a dombokon 160 éve folyó erdőirtást. Ez utóbbi inka hagyományokat hoz vissza, hiszen az ősi nép növényekkel és fákkal csapolta meg a ködöt, a vizet a törzseken fogta fel.
Bellavista példája követőkre is talált: a közeljövőben Lima északi részén, Costa Verde városrészben állítanak fel 100 ködfogót.