Kókuszdióval védekező polipot fedeztek fel Indonéziánál

Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fel Indonézia partjainál, amely képes kókuszdiót használni védekezésül – számoltak be kutatók.A Viktória Múzeum kutatói szerint a Sulawesi (Celebesz) és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyíjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott.
Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus neví polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyíjtenek a tengerfenéken. A puhatestí állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak – figyelték meg a kutatók.
A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology címí tudományos folyóiratban közölték.
"Le voltam nyígözve" – mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" – mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyí szállítani – tette hozzá Finn.