Európai mintatúlsúly az őssejtkutatásban

A jelenleg használt őssejtvonalak túlnyomó része európai eredetí emberektől származik, ezért az ázsiaiak és afrikaiak vélhetően csak később hasznosíthatják az úttörő technológia eredményeit – közölték amerikai kutatók.A New England Journal of Medicine címí orvosi szaklapban közzétett tanulmányban 47 embrionális őssejtvonalat vizsgáltak, melyekkel jelenleg összesen mintegy hétszáz kutatás zajlik.
A sejtvonalak közül mindössze kettő volt kelet-ázsiai eredetí, egyáltalán nem találtak köztük afrikai embertől vagy amerikai őslakostól származót, ahogy a csendes-óceáni szigetek őslakosait sem reprezentálta sejtvonal.
"Alapvető fontosságú, hogy különböző őssejtvonalak álljanak rendelkezésre ezekhez a kutatásokhoz, mert így lehet biztosítani, hogy valamennyi páciens részesüljön a kutatási eredmények hasznából" – mondta Sean Morrison, a Michigani Egyetem őssejt-technológiával foglalkozó központjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője.
Az embrionális őssejtkutatás a szakemberek szerint alapvetően megváltoztathatja az orvoslás jövőjét. Ha azonban egyes rasszokhoz tartozó őssejtvonalakkal egyáltalán nem folynak kutatások, akkor kétségessé válhat, hogy az eredményeket náluk is ugyanúgy lehet-e hasznosítani.
Az új embrionális őssejtvonalak kialakítására vonatkozó tilalmat az idén oldotta fel az amerikai kormányzat, így a számos betegségre gyógyírt ígérő őssejtkutatások ismét fellendülőben vannak.