A fiatalos kinézet hosszabb életet jelent

&Oumlrülhetnek a babaarcú emberek: ha valaki fiatalnak néz ki, hosszabb életre számíthat.
Egy, a British Medical Journal internetes kiadásában közölt tanulmány szerint azok, akik korukat meghazudtolóan fiatalnak néznek ki, tovább élnek. Dán kutatók mindezt egy 2001-ben végzett felmérésre alapozzák.A nyolc évvel ezelőtti vizsgálatok során 1800 hetven év feletti ikerpáron végeztek fizikális és kognitív teszteket. Még arcukat is lefényképezték. Ezt követően három csoportnak mutatták meg a felvételeket, a csoportok tagjainak pedig meg kellett tippelniük az ikerpárok korát. A kutatók ezután nyomon követték, hogy meddig élnek az ikrek.
A szakemberek arra jutottak, hogy azoknak, akik koruknál fiatalabbnak tíntek, sokkal nagyobb a hosszabb életre való esélyük – még az olyan tényezőket is figyelembe véve mint a nem és a környezeti hatások. Minél nagyobb volt az ikrek kinézete közötti eltérés, annál nagyobb volt annak az esélye, hogy az idősebbnek tínő hal meg először.
A kutatók mindennek lehetséges biológiai okát is feltárták: a fiatalabbnak tínő embereknek hosszabbak telomerjeik, vagyis a DNS-nek azok a kulcsfontosságú szakaszai, amelyek az öregedéshez kapcsolódnak. A rövidebb telomerekkel bírók pedig vélemények szerint gyorsabban öregszenek.
A dán kutatók szerint a külső alapján megbecsült életkor jó arra, hogy megjósolják a 70 év felettiek várható élettartamát.