Infravörös térképet készít a világírről a NASA új míholdja

Aszteroidák, üstökösök és más ritka égi jelenségek után fog kutatni a világírben az amerikai írkutatási hivatal, a NASA nemrég felbocsátott új míholdja, a WISE, amely minden korábbinál részletesebb térképet készít a kozmoszról.Az infravörös képeket készítő mesterséges holdat – amely Föld körüli pályára áll – több napi halasztás, a rossz időjárás és technikai rendellenességek után helyi idő szerint kora hajnalban juttatták fel a világírbe a kaliforniai Vandenberg légi bázisról egy Delta 2 rakétával.
A WISE az első hónapot míszerei ellenőrzésével fogja tölteni, utána elkezdi pásztázni a világírt az infravörös fényt vagy hőt kibocsátó pontokat kutatva.
A NASA szakértői szerint a 320 millió dolláros kutatási program keretében a míhold minden korábbinál részletesebben lesz képes feltérképezni a világírt, be tud majd tekinteni a legtávolabbi galaxisokba is.
A WISE a Föld felett 500 kilométeres magasságban keringve 10 hónapon keresztül gyíjti majd az adatokat az olyan különleges, gyengén látható égi jelenségekről, mint a csillagközi porfelhők, a barna törpecsillagok vagy a csillagok és bolygók közti sötét terek.
A míhold egyebek között meghatározza mintegy 200 ezer aszteroida helyzetét és méretét, fontos információval ellátva a tudósokat arról, hogy mennyi nagy és veszélyes kisbolygó mozog a Föld közelében. Ugyancsak mélyülni fognak az ismeretek a csillagok létrejöttéről és a csillagrendszerek, köztük a Tejút fejlődéséről.
Utoljára 26 évvel ezelőtt készültek infravörös felvételek az univerzumról – mondta el Edward Wright, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a WISE projekt egyik vezetője. A technológia azóta olyan nagy fejlődésen ment keresztül, hogy a régi infravörös fotók szinte impresszionista festményeknek tínnek a mostani felvételekhez képest.
A WISE összesen csaknem másfél millió fotót készít a világírről, miközben küldetése során, a Föld pólusai felett áthaladva másfélszer fogja letapogatni az égboltot.