A Nellie the Elephant ritmusa felel meg leginkább a mellkasi kompresszióhoz

Szívleállás utáni újraélesztésnél segítheti az optimális, percenként mintegy százas mellkasi kompressziószám fenntartását, ha a Nellie the Elephant címí dalt dúdolja magában az újraélesztést végző önkéntes.Erre vonatkozó tanulmányukat brit kutatók a British Medical Journal címí orvosi szakfolyóiratban.
A birminghami, a coventryi, valamint a hertfordshire-i egyetem kutatói 130, újraélesztésben járatlan önkéntessel vizsgálták meg, hogy melyik zene segíti leginkább az újraélesztésnél optimális, percenként százas szívpumpálás fenntartását.
A Nellie the Elephant (Little Bear) és a That’s the Way I like it (KC and Sunshine Band) címí dalokat választották ki, mert előbbi tempója percenként 105 ütés, a másodiké pedig 106 ütés percenként. Kipróbálták azt is, hogy zene nélkül miként tartják az előírt ritmust az önkéntesek.
A vizsgálatban részt vevők 32 százaléka tudta tartani a megfelelő kompressziós ütemet, amikor a Nellie the Elephant címí dalt hallgatta, mindössze 9 százalékuknak sikerült ugyanez, ha a That’s the Way-t hallgatták, ami azért érdekes, mert még ritmusos zene nélkül is az önkéntesek 12 százaléka elcsípte a megfelelő ütemet.
A dalt azonban még nem vezetik be az újraélesztési gyakorlatban, mert bár a kompressziószám megfelelt, a nyomás erőssége, azaz mélysége nem volt elegendő.