Nanoanyagokat használnak fel ráktesztekben és a szerek célba juttatására

Nanoszenzorok használatával egyetlen vérteszttel, gyorsan azonosíthatják a rákot kutatók, sőt a nanoanyag alkalmazása azt is lehetővé teszi, hogy a gyógyszert közvetlenül a megcélzott szervhez juttassák – jelentették a Nature Nanotechnology címí szaklapban.A technológia – melyet az amerikai Yale Egyetemen fejlesztettek ki – lehetővé teszi, hogy mindössze 20 perc alatt a rákjelző biomarkerek egészen csekély mennyiségét is képesek legyenek meghatározni kis adag teljes vérből. Az új módszer áttörést hozhat a rákdiagnosztikában, az orvosok egészen egyszeríen tesztelhetik a rákot vagy más betegséget megjósoló biomarkerek jelenlétét.
Az alkalmazott szírőn gyakorlatilag fennakadnak a rákjelző biomarkerek, a vér több része pedig továbbáramlik. A biomarkerek jelenléte akár pikogrammos koncentrációban is mérhető az új módszerben. "Ez megfelel annak, mintha egy egész uszoda vizében oldanánk fel egy sószemcsét, majd annak koncentrációját pontosan megmérnénk" – közölték a kutatók.
Francia kutatók ezzel egyidőben a Nature Materials címí szakfolyóiratban számolnak be arról, hogy nanorészecskék segítségével szállítottak gyógyszereket célzottan az emberi testben.
Kristályos, biológiailag lebomló anyagot használtak a gyógyszer tárolására, amelyből aztán a célszervben szabadultak ki a hatóanyag molekulái.